Schakel tussen het historisch dorpscentrum en de industriële bebouwing

Image description
Hof van Solms, Oirschot
Schakel tussen het historisch dorpscentrum en de industriële bebouwing
Locatie Oirschot
Opdrachtgever Janssen de Jong Projectonwikkeling
Aannemer Janssen de Jong Bouw
Visiualisatie Mooneye
Realisatie in ontwikkeling

Hof van Solms, Oirschot

Aan de Koestraat in het centrum van Oirschot is het voormalige monumentale stadspaleis “Hof van Solms” gevestigd. Op het achter terrein van dit monumentale pand worden 13 grondgebonden woningen en 22 appartementen gerealiseerd. Het gebied ligt in een overgangsgebied van twee verschillende werelden. Het terrein is de schakel tussen het historische dorpscentrum en de wat meer industriële bebouwing gelegen aan het Wilhelminakanaal. Om deze twee werelden aan elkaar te koppelen is er gekozen voor een dualiteit in architectonische stijlen die wel familie van elkaar zijn.

De Heistraat kenmerkt zich door lage goten, verschillende kaprichtingen, traditionele materialen en detaillering. De bebouwing bestaat voornamelijk uit woningen van 1-laag met kap. Om aansluiting te vinden op de historische dorpsstructuur is er gekozen voor een bouwvolume van woningen met mansarde kap die onderbroken wordt door een vrijstaande geschakelde woning met topgevel. Om toch royale woningen te realiseren die passen bij de bestaande bebouwing, is de goot verlaagd door het gebruik van verticale dakpannen. Hierdoor lijkt het bouwvolume optisch minder hoog en past het uitstekend bij de bebouwingsstructuur van de Heistraat. Ook is er gekozen om het verticale ritme van de dakkapellen van de bestaande woningen over te nemen in de nieuw te realiseren woningen, door het toepassen van doorgemetselde topjes in de mansardekap.

Het terrein achter de Heistraat is een nieuwe toevoeging aan de dorpsstructuur en sluit stedenbouwkundig meer aan op de industriële bebouwing langs het Wilhelminakanaal. De gesinterde baksteen, donkere kozijnen, beton accenten en strenge detaillering passen daarom ook goed bij de bestaande architectuur. Het bouwvolume van de woningen bestaan uit rijwoningen met zadeldak die aan beide zijden wordt beëindigd met een topgevel met geveloortjes die net als in de Heistraat onderbroken wordt door een vrijstaande geschakelde woning. Om aan te sluiten op de schaal van de bestaande bebouwing is ervoor gekozen om het appartementencomplex op te knippen in 2 hoofdmassa van baksteen die gekoppeld worden door een glazen corridor. Door de twee hoofd volumes ten opzichte van elkaar te laten verspringen, ontstaat er ook een natuurlijke entree aan beide zijden. Om het industriële karakter helemaal af te maken zijn er aan de zuidzijde van het gebouw royale stalen balkons gerealiseerd die door middel van stalen consoles aan het gebouw zijn gehangen.

Kijk voor meer informatie op de projectwebsite: www.woneninhofvansolms.nl

Image description
Appartementen - Hof van Solms, Oirschot
Image description
Interieur appartementen - Hof van Solms, Oirschot
Image description
Interieur appartementen - Hof van Solms, Oirschot

Rittenburg 3 appartementen
Vorige project
Park Triangel
Volgende project